13 grudnia do Gietrzwałdu przyjedzie dr Wojciech Szalkiewicz, by odkryć przed czytelnikami kulinarne sekrety regionu. Pachnące chlebem, ziołami i domowym ciepłem opowieści współautora „Kuchni Świętej Warmii” zapowiadają się jak prawdziwa uczta – nie tylko dla podniebienia, ale i dla wyobraźni.

Książka, o którą oparte będzie spotkanie, zabiera czytelników w kulinarną podróż po Warmii — regionie o bogatej tradycji i niezwykłym dziedzictwie. Lokalne receptury niosą pamięć pokoleń, łączą ludzi i opowiadają historię miejsca nie tylko przez smaki, ale też zapach chleba, ziół i domowego ciepła. To połączenie kuchni, kultury i duchowości sprawia, że publikacja wyróżnia się na tle innych przewodników regionalnych.

Podczas wydarzenia goście będą mogli wysłuchać opowieści o kulisach powstawania książki, poznać charakterystyczne potrawy Warmii oraz dowiedzieć się, jak tradycyjne receptury wpływały na życie codzienne mieszkańców regionu. Będzie to również okazja do rozmowy z autorem i zadania pytań związanych zarówno z kulinariami, jak i historią Warmii.

Spotkanie odbędzie się w 13 grudnia 2025 roku o godz. 16 kawiarni Domus Mariae w Gietrzwałdzie. Wstęp wolny.