Prze­mierz War­mię „od pola do sto­łu” w fil­mo­wym cyklu. Każ­dy odci­nek to inna pora roku i smak daw­nych tra­dy­cji regio­nu, oży­wio­ny dzię­ki lokal­nym upra­wom.

„Na war­miń­skich szla­kach od pola do sto­łu” to wyjąt­ko­wy cykl fil­mów kuli­nar­nych, w któ­rym War­mia odsła­nia swo­je sma­ki krok po kro­ku. War­mia to zapach wsi, łąki, drew­na i kamie­nia. To miej­sce, gdzie moż­na ode­tchnąć peł­ną pier­sią, zato­pić się w ciszy z dala od mia­sta. To kuli­nar­ny raj na zie­mi. Tu powsta­ją naj­pysz­niej­sze sery kozie i kro­wie, a kur­ki zno­szą szczę­śli­we jaj­ka. Tu wie­czo­ry pach­ną lawen­dą, a poran­ki mio­dem od sąsia­da.

Każ­dy odci­nek to nowa pora roku i nowa opo­wieść – od wio­sen­nych pędów po zimo­we prze­two­ry. Z war­miń­skie­go ogro­du na talerz. W każ­dym odcin­ku poja­wia­ją się kuli­nar­ni pasjo­na­ci, naj­pięk­niej­sze domy i gościn­ne kuch­nie. Jest też wyjąt­ko­wy gość Maciej Nowic­ki — odtwór­ca daw­nych recep­tur, mistrz kuch­ni w Muzeum Pała­cu w Wila­no­wie. Maciej w „War­ming” wpadł jak śliw­ka w kom­pot, co nasu­wa wnio­sek, że kuch­nia pała­co­wa z wiej­ską ma ogrom wspól­ne­go.

Fil­my zre­ali­zo­wa­ne przez Kuli­nar­ne Biu­ro Podró­ży we współ­pra­cy ze Sto­wa­rzy­sze­niem Eko­lo­gicz­no-Arty­stycz­nym „Ręką Dzie­ło”. Wspól­nie odkry­wa­ją War­mię na kana­le war­ming tv, gdzie histo­ria spo­ty­ka się z natu­rą na tale­rzu.

WIOSNA. Idealne jajo poszetowe Magdy Klimczak

LATO. Agata Gatita i pachnąca lawendą kolacja w Moniówce

JESIEŃ. „Zupa nic”, owce i kolory Warmii

ZIMA. Ekologia, ciepło i kuchnia w Godkach