Przemierz Warmię „od pola do stołu” w filmowym cyklu. Każdy odcinek to inna pora roku i smak dawnych tradycji regionu, ożywiony dzięki lokalnym uprawom.

„Na warmińskich szlakach od pola do stołu” to wyjątkowy cykl filmów kulinarnych, w którym Warmia odsłania swoje smaki krok po kroku. Warmia to zapach wsi, łąki, drewna i kamienia. To miejsce, gdzie można odetchnąć pełną piersią, zatopić się w ciszy z dala od miasta. To kulinarny raj na ziemi. Tu powstają najpyszniejsze sery kozie i krowie, a kurki znoszą szczęśliwe jajka. Tu wieczory pachną lawendą, a poranki miodem od sąsiada.

Każdy odcinek to nowa pora roku i nowa opowieść – od wiosennych pędów po zimowe przetwory. Z warmińskiego ogrodu na talerz. W każdym odcinku pojawiają się kulinarni pasjonaci, najpiękniejsze domy i gościnne kuchnie. Jest też wyjątkowy gość Maciej Nowicki — odtwórca dawnych receptur, mistrz kuchni w Muzeum Pałacu w Wilanowie. Maciej w „Warming” wpadł jak śliwka w kompot, co nasuwa wniosek, że kuchnia pałacowa z wiejską ma ogrom wspólnego.

Filmy zrealizowane przez Kulinarne Biuro Podróży we współpracy ze Stowarzyszeniem Ekologiczno-Artystycznym „Ręką Dzieło”. Wspólnie odkrywają Warmię na kanale warming tv, gdzie historia spotyka się z naturą na talerzu.

WIOSNA. Idealne jajo poszetowe Magdy Klimczak

LATO. Agata Gatita i pachnąca lawendą kolacja w Moniówce

JESIEŃ. „Zupa nic”, owce i kolory Warmii

ZIMA. Ekologia, ciepło i kuchnia w Godkach