Ostatnia chwila! Koła Gospodyń Wiejskich mają czas tylko do końca sierpnia, by zgłosić swoje przepisy do konkursu „Złota chochla”. Do wygrania nagrody i kulinarna sława.
Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu olsztyńskiego mogą jeszcze zgłaszać swoje przepisy do konkursu kulinarnego „Złota chochla”. To już ostatnia chwila – nabór kończy się z końcem sierpnia.
Konkurs ma promować lokalne smaki i integrować społeczności wokół kulinarnego dziedzictwa Warmii. Organizatorem jest powiat olsztyński. – Warmia jest smaczna, a jej kuchnia to nie tylko tradycja, ale też inspiracja. Chcemy, by Koła Gospodyń Wiejskich stały się ambasadorkami tych smaków – podkreśla starosta Andrzej Abako.
Do 116 Kół trafiły zaproszenia z prośbą o przesłanie dwóch tradycyjnych przepisów. Z około 70 receptur powstanie publikacja „Przepisownik kulinarny. Z kuchni nie tylko warnijski gburki”, która uzupełni wcześniejszy „Biesiadnik”.
Najlepsze dziesięć przepisów wybierze jury. Finał zaplanowano na listopad w Karczmie Bartbo w Butrynach. Podczas biesiady goście spróbują potraw przygotowanych przez finalistów i wskażą zwycięzców. Do zdobycia są „złote chochle” – symboliczne trofea wykonane z porcelany – oraz nagrody pieniężne od 5 do 1 tys. zł.
Powiat olsztyński stawia na kulinarne inicjatywy także poza konkursem. Ostatnio zaprezentowano pasztet ze śledzi – przepis odtworzyła Agata Grzegorczyk-Wosiek na podstawie rodzinnych zapisków. Autorka pracuje nad książką „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny”, która ukaże się na początku przyszłego roku w serii „Biblioteczka Świętej Warmii”.
Pasztet przygotowali uczniowie Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego w Olsztynku. – To propozycja nie tylko na święta, ale także na codzienny stół. Chcemy, by pasztet ze śledzi znalazł się w lokalnych kartach dań i został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych – zapowiada starosta Abako.
Regulamin i formularz zgłoszeniowy znajdziecie na stronie powiatu. W razie pytań – piszcie na promocja@powiat-olsztynski.pl.