17 października w Sętalu odbędą się warsztaty wykorzystania ziemniaków w kuchni regionalnej. Będzie można poznać tradycyjne przepisy, wspólnie gotować i spróbować lokalnych potraw, w których królować będzie oczywiście ziemniak.

Ziemniak to prawdziwy król polskiej kuchni – prosty, a daje nieskończenie wiele możliwości. Można go gotować, piec, smażyć, a zawsze smakuje znakomicie. To składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie domowy obiad.

Wydarzenie organizowane jest w ramach projektu „Lato trzech kultur”, który ma na celu integrację mieszkańców oraz promowanie kulinarnego dziedzictwa regionu. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję nie tylko nauczyć się, jak przygotować smakowite dania z ziemniaków, ale również wspólnie je degustować w miłej, sąsiedzkiej atmosferze.

Warsztaty odbędą się o godz. 18świetlicy wiejskiej w Sętalu. Wstęp wolny.

Projekt jest dofinansowany z budżetu Gminy Dywity na rok 2025 w ramach ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie. Organizatorami wydarzenia są Gmina Dywity oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Sętala.