Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie 29 października zaprasza na konferencję „Zioła, przyprawy i rośliny dzikorosnące w tradycji kulinarnej Warmii i Mazur”.

Wydarzenie poświęcone będzie bogatemu dziedzictwu zielarskiego i kulinarnego regionu. Naukowcy, pasjonaci i praktycy opowiedzą o tradycjach wykorzystania ziół w kuchni i medycynie ludowej, a także o współczesnych inspiracjach płynących z natury.

W programie znajdą się wystąpienia naukowców, etnobotaników i pasjonatów dziedzictwa kulinarnego regionu. Uczestnicy będą mieli okazję posłuchać m.in. o ludowym zielarstwie, wykorzystaniu lokalnych ziół w dawnych przepisach oraz o trendach współczesnej kuchni inspirowanej naturą.

W przerwach będzie można odwiedzić stoiska wystawców z sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”, a konferencję zakończy dyskusja i poczęstunek inspirowany lokalnymi smakami.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, jednak obowiązuje wcześniejsza rejestracja – formularz dostępny jest pod tym adresem.

Konferencja odbędzie się 29 października 2025 roku (środa) o godz. 9.30salach kopernikowskich olsztyńskiego zamku.

Program konferencji

  • 9.30 – Uroczyste rozpoczęcie konferencji
  • 9.50–10.15Anna Czachorowska „Ludowe herbarium Warmii i Mazur – muzealna praca w oparciu o zielarskie dziedzictwo regionu”
  • 10.15–10.40Maciej Maciejewski „Dzika kuchnia na talerzu – trend przyszłości czy chwilowa moda?”
  • 10.40–11.05Paweł Błażewicz „Ażebyś chmielu, na te tyczki nie łazł, nie robiłbyś ty z panienek niewiast…” – czyli o funkcjach roślin w napojach alkoholowych słów kilka
  • 11.05–11.45 – Przerwa kawowa i prezentacja wystawców sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”
  • 11.45–12.10prof. dr hab. Jarosław Dumanowski „Wyrocznia – wykorzystanie lokalnych ziół i roślin dzikorosnących w poradniku z Morąga z 1830 r.”
  • 12.10–12.35Joanna Kulczyk „Zielarska apteka – lecznicze rośliny Warmii i Mazur w tradycji i praktyce”
  • 12.35–13.00prof. dr hab. Łukasz Łuczaj „Dzikie rośliny jadalne wykorzystywane w Europie Wschodniej ze szczególnym uwzględnieniem Warmii i Mazur”
  • 13.00–13.30 – Dyskusja i podsumowanie konferencji
  • 13.30–14.30 – Poczęstunek i prezentacja wystawców sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”

Konferencję „Zioła, przyprawy i rośliny dzikorosnące w tradycji kulinarnej Warmii i Mazur” organizują Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie oraz Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Konferencja jest częścią projektu Ludowe herbarium Warmii i Mazur dofinansowanego przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.