Ostat­nia chwi­la! Koła Gospo­dyń Wiej­skich mają czas tyl­ko do koń­ca sierp­nia, by zgło­sić swo­je prze­pi­sy do kon­kur­su „Zło­ta cho­chla”. Do wygra­nia nagro­dy i kuli­nar­na sła­wa.

Koła Gospo­dyń Wiej­skich z tere­nu powia­tu olsz­tyń­skie­go mogą jesz­cze zgła­szać swo­je prze­pi­sy do kon­kur­su kuli­nar­ne­go „Zło­ta cho­chla”. To już ostat­nia chwi­la – nabór koń­czy się z koń­cem sierp­nia.

Kon­kurs ma pro­mo­wać lokal­ne sma­ki i inte­gro­wać spo­łecz­no­ści wokół kuli­nar­ne­go dzie­dzic­twa War­mii. Orga­ni­za­to­rem jest powiat olsz­tyń­ski. – War­mia jest smacz­na, a jej kuch­nia to nie tyl­ko tra­dy­cja, ale też inspi­ra­cja. Chce­my, by Koła Gospo­dyń Wiej­skich sta­ły się amba­sa­dor­ka­mi tych sma­ków – pod­kre­śla sta­ro­sta Andrzej Aba­ko.

Do 116 Kół tra­fi­ły zapro­sze­nia z proś­bą o prze­sła­nie dwóch tra­dy­cyj­nych prze­pi­sów. Z oko­ło 70 recep­tur powsta­nie publi­ka­cja „Prze­pi­sow­nik kuli­nar­ny. Z kuch­ni nie tyl­ko war­nij­ski gbur­ki”, któ­ra uzu­peł­ni wcze­śniej­szy „Bie­siad­nik”.

Naj­lep­sze dzie­sięć prze­pi­sów wybie­rze jury. Finał zapla­no­wa­no na listo­pad w Karcz­mie Bart­bo w Butry­nach. Pod­czas bie­sia­dy goście spró­bu­ją potraw przy­go­to­wa­nych przez fina­li­stów i wska­żą zwy­cięz­ców. Do zdo­by­cia są „zło­te cho­chle” – sym­bo­licz­ne tro­fea wyko­na­ne z por­ce­la­ny – oraz nagro­dy pie­nięż­ne od 5 do 1 tys. zł.

Powiat olsz­tyń­ski sta­wia na kuli­nar­ne ini­cja­ty­wy tak­że poza kon­kur­sem. Ostat­nio zapre­zen­to­wa­no pasz­tet ze śle­dzi – prze­pis odtwo­rzy­ła Aga­ta Grze­gor­czyk-Wosiek na pod­sta­wie rodzin­nych zapi­sków. Autor­ka pra­cu­je nad książ­ką „Kuch­nie Świę­tej War­mii. Bie­siad­nik kuli­nar­ny”, któ­ra uka­że się na począt­ku przy­szłe­go roku w serii „Biblio­tecz­ka Świę­tej War­mii”.

Pasz­tet przy­go­to­wa­li ucznio­wie Tech­ni­kum Hote­lar­sko-Gastro­no­micz­ne­go w Olsz­tyn­ku. – To pro­po­zy­cja nie tyl­ko na świę­ta, ale tak­że na codzien­ny stół. Chce­my, by pasz­tet ze śle­dzi zna­lazł się w lokal­nych kar­tach dań i został wpi­sa­ny na Listę Pro­duk­tów Tra­dy­cyj­nych – zapo­wia­da sta­ro­sta Aba­ko.

Regu­la­min i for­mu­larz zgło­sze­nio­wy znaj­dzie­cie na stro­nie powia­tu. W razie pytań – pisz­cie na promocja@powiat-olsztynski.pl.